Najeti ali kupiti poslovne prostore?

Veliko podjetij pride do točke, ko se začno spraševati, ali ne bi bilo bolje za njih, da kupijo poslovne prostore, kot pa da nadaljujejo z najemom.  Obe strani imata svoje pluse in minuse. V nadaljevanju vam jih bomo nekaj na kratko predstavili. Ob tem pa bomo ponudili še nekaj nasvetov, kako vaše poslovne prostore urediti, da bodo ti prijazni in udobni za vas in vaše zaposlene.

Če se boste odločili za nakup poslovnih prostorov, bo cena in z njo povezani stroški tako rekoč določena vnaprej in ni mogoče pričakovati posebnih presenečenj, medtem ko je pri najemu slika obratna. Trg je tisti, ki bo tekom časa določal, koliko boste plačali najemnine.

Če šele začenjate s podjetjem, potem bo za vas verjetno bolje, da se najprej odločite za najem, saj vam bo ta omogočil večjo fleksibilnost in predstavljal manj omejitev pri začetni rasti podjetja. V primeru, da je vaše podjetje že stabilno in dovolj veliko, pa je nakup poslovnih prostorov boljša ideja.

Ko prostor enkrat najamete oziroma kupite, pa je treba tega tudi urediti.  Najprej svojo pisarno založite z vsem pisarniškim materialom, ki ga boste potrebovali. Poskrbite, da ga boste imeli v velikih količinah, saj ne želite ostati brez pripomočkov na sredini zelo pomembnega sestanka. Poskrbite, da bo internetna povezava in telefonska linija stabilna in nazadnje, pri urejanju prostorov je zelo pomembna barva in osvetlitev prostora. Zelena barva naj bi nas delala bolj produktivne, modra in roza pomirjene, rjava bolj resne in praktične, rdeča pa bolj energične in strastne.